Boek - Zwaluwen, dapper frivool en bedreigd

Boek - Zwaluwen, dapper frivool en bedreigd

Art.nr. 00003
€20,00
(Ledenprijs: 18,00)
Technische fiche: 

Vogels rondom ons - 14 -

Auteur(s): De Laet, Jenny

Paperback
15,8 x 22cm
128 pagina's
ASP/VUBPress
2010
ISBN 978 90 5487 705 9
 

 
 

 

Een zwaluw maakt de lente niet maar een lente en zomer zonder zwaluwen zou een enorme verarming betekenen. De Boerenzwaluw en de Huiszwaluw zijn oorspronkelijk rotsbewoners die er in de loop van de menselijke evolutie in slaagden om gebruik te maken van menselijke bouwsels. De Oeverzwaluw zoekt zandige verticale oevers als nestplaats. Als kleine insecteneters van amper 20 gram, trekken na het broedseizoen vijf- tot tienduizend kilometer naar hun overwinteringgebied.

Stuk voor stuk luchtacrobaten die massa's vliegende en voor ons soms lastige insecten uit de lucht plukken. Hun huwelijksleven is ronduit frivool te noemen met playboys, krakers, bewakers en helpers. Spijtig genoeg zijn ze ook op verschillende fronten bedreigd. Voedselverlies, verdwenen nestplaatsen en klimaatverandering vormen de voornaamste gevaren en worden uitgebreid besproken.


Mirjam Wiskerke, zwaluwliefhebber in hart en ziel, zorgde voor een mooie anekdote van haar Boerenzwaluwen. Voor deze heruitgave werd Zwaluwen, dapper, frivool en bedreigd volledig herwerkt en nieuwe onderzoeksresultaten werden opgenomen. Naast de van oudsher prachtige pentekeningen en aquarellen van Herwig Blockx, is het boek nu ook geïllustreerd met prachtige foto's van Sam Mannaerts en Marc Slootmaekers.


Gerelateerde producten:
Andere boeken in de reeks: